Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ktoré kompozitné dosky sú najlepšie na ostré slnko?

 
Ktoré kompozitné dosky sú najlepšie na ostré slnko?

Ak žijete v oblasti plnej slnečných a horúcich dní potom je potrebné si vybrať materiál terasy, ktorý odolá vetru a slnku. Celkovo je kompozitný materiál lepší ako iné vonkajšie materiály, keď sú vystavené priamemu slnku.


Tradičné drevené dosky

Tradičné drevo je z viacerých dôvodov zlou voľbou. UV žiarenie môže poškodiť štruktúru dreva a keď je dreve vystavené slnečnému žiareniu, môže sa prirodzene znehodnotiť. Okrem toho je pravdepodobnejšie, že tradičné drevené obklady budú absorbovať a udržiavať teplo. Priame slnečné žiarenie vak môže tiež urýchliť odparovanie vlhkosti z dreva. To môže viesť k štrukturálnym problémom, ktoré spôsobujú praskanie a štiepenie dreva. Okrem toho UV žiarenie môže poškodiť farbu drevených dosiek, majú vyššiu pravdepodobnosť zmeny farby. Drevené terasy sa musia pravidelne tlakovo umývať a farbiť a poškodené drevené dosky je potrebné okamžite vymeniť. To tiež znamená, že po inštalácii drevenej terasy budete naďalej investovať peniaze a prácu.


Najslnečnejšie sú terasy orientované na juh a potom tie, ktoré sú orientované na západ. Ak plánujete postaviť terasu orientovanú na juh, možno budete chcieť zvážiť kompozitný materiál. Kompozitné terasové dosky sú jedným z najpoužívanejších terasových materiálov, ktoré sú dnes k dispozícii. Kompozitné dosky sú pevné, odolné, atraktívne a dostupné v rôznych farbách. Okrem toho sú kompozitné terasové materiály v podstate bezúdržbové, čo vám ušetrí veľa peňazí na nákladoch na údržbu.


Pri zvažovaní kompozitnej terasy na použitie na miestach s priamym slnkom je potrebné zohľadniť nasledovné kritériá:

1) výber vhodnej dosky 

2) zmeny farby v dôsledku silného UV žiarenia

3) miera rozťažnosti a zmršťovania v dôsledku zmien teploty


Tieto 3 faktory nám umožňujú určiť, ktorý kompozitný terasový materiál je najvhodnejší na použitie na priamom slnku. Tak ako pri každom vylepšení domu aj pri vonkajšej terase je dôležitá estetika. Atraktívny dizajn dosky zvýši vašu radosť zo života. Vysokokvalitné kompozitné dosky, ktoré nevyblednú, si s väčšou pravdepodobnosťou zachovajú svoj atraktívny vzhľad po dlhú dobu. 


Výber vhodnej dosky

Bez ohľadu na to, aké horúce je slnko, potrebujete terasu, ktorá vám nespáli nohy. Množstvo absorbovaného tepla sa líši od materiálu paluby k materiálu paluby. Preto potrebujete kompozitnú dosku, ktorá je chladná na dotyk, aby ste zvýšili pohodlie vonku.

Tu odporúčame rad dutinkových kompozitných dosiek Woodlook. Táto dutinová kompozitná doska má vlastnosť dutej štruktúry. Dutá štruktúra je priaznivejšia pre cirkuláciu vzduchu, vďaka čomu kompozitná doska efektívnejšie transportuje teplo. Okrem toho dutinková štruktúra znižuje hmotnosť terasovej dosky, čo uľahčuje jej prepravu a inštaláciu.

Ak chcete znížiť teplotu vonkajšej terasy, vyberte si svetlejšiu farebnú škálu. Napríklad farba Teak alebo Merbau.


Blednutie v dôsledku silného UV žiarenia

Silné UV žiarenie môže spôsobiť výrazné vyblednutie vonkajšej drevenej terasy. Tým sa váš exteriér stáva neatraktívnym. Preto je nevyhnutné vybrať si kvalitné kompozitné terasové dosky odolné voči vyblednutiu. 

Väčšina výrobcov kompozitných dosiek na trhu ponúka kompozitné dosky odolné voči vyblednutiu. 


Rozťahovanie a zmršťovanie spôsobené zmenami teploty

Takmer všetko podlieha teplotnej rozťažnosti a zmršťovaniu. Vonkajšie terasy sú obzvlášť náchylné na tepelnú rozťažnosť a zmršťovanie, keď na terasu svieti slnko. Čo teda znamená tepelná rozťažnosť vonkajších terás pre majiteľov domov? Znamená to, že pri inštalácii terasy nemáte dostatočné rozostupy. Terasové dosky sa môžu v dôsledku tepelnej rozťažnosti rozširovať a v konečnom dôsledku deformovať.


To znamená, že keď sa rozhodneme pre kompozitné dosky, stretneme sa s týmito situáciami. Musíme si vybrať značku kompozitnej palubovky so zárukou kvality. Kvalitná kompozitná terasová doska sa pri zmenách teploty rozťahuje a zmršťuje relatívne menej. Pri montáži kompozitnej dosky v súlade s montážnymi pokynmi výrobcu je však stále dôležité zohľadniť potrebu počítať s dostatočnými dilatačnými škárami.

Vo všeobecnosti platí, že kompozitné terasové dosky je potrebné pred inštaláciou vonkajšej kompozitnej palubovky nechať niekoľko dní odležať, aby sa mohli aklimatizovať na miestne podnebie. Ďalej pri inštalácii kompozitných paluboviek ponechajte medzi susednými palubami dilatačnú rezervu 8 mm. Zabráni sa tak rozpínaniu kompozitných paluboviek v dôsledku vysokých teplôt, ktoré môže viesť k deformácii.